A tánc minden korosztályé

Táncterem és Workshop helyszín a belvárosi Europeum Üzletházban

A tánc minden korosztályé

A tánc minden korosztályé. Miért is gondolom ezt? Ez az a sport, amelyben mindenki megtalálhatja a maga műfaját, bármikor el lehet kezdeni és ugyanúgy teljesedhetünk ki benne 1,2 vagy akár 10 év után is.

Sok sportnál azt tapasztaljuk, hogy ha gyerekként már nem indultunk el komolyan ebbe az irányba, akkor felnőtt fejjel már csak maximum hobbyként űzhetjük, ami viszont versenysportoknál sokszor nehezen kivitelezhető. Kevesebb lehetőség akad 30 évesen elkezdeni mondjuk kézilabdázni abszolút hobby szinten… nem igazán vannak kialakult kezdeményezések, edzések, csoportok az ilyen álmok megvalósítására.

Táncolni azonban bárhogyan, bármikor el tudunk menni. Ha gyerekként már komolyan ezzel szeretnénk foglalkozni, ha csak felnőttként a párunkkal szeretnénk néhány lépést megtanulni vagy ha szenior korunkban akár amatőr versenyzésre adnánk fejünket, mindre van lehetőség.

Gyerekként táncolni vinni a gyereket mondjuk a zongoraóràk vagy a fociedzések mellett igenis jó döntés. Szerintem. A gyerekórák soràn a legkisebbek elkezdenek megismerkedni a saját testük határaival, testtudatukkal és fejlesztik is azt. Emelett a tánc agytorna is. Nemcsak megtanulni kell a lépéseket, hanem meg is jegyezni azt. Ha pedig társastáncra járnak, a gyerekek megtanulják az illem és az együttműködés alapjait màr pici korban.

Felnőttek számára a táncóra sokkal többről szólhat már. Egyrészről szeretnének megtanulni 1-2 bizonyos műfajt, hogy később bármilyen eseményen már magabiztosan merjenek a táncparkett felé közelíteni. Egy másik cél lehet maga az ismerkedés/megismerés. Nemcsak másokkal tudunk megismerkedni egy táncóra vagy táncest során, hanem önmagunkat is megismerhetjük, hogy hogyan reagálunk másokra, mennyire tudunk tudatosak lenni 1-1 figura megtanulása során. Ezzel egyidőben pedig a partnerünkről is nagyon sok mindent elárul az, hogy hogyan is táncol. Lehet, hogy már évek óta ismerjük párunkat mégis szerintem tánc közben egy új oldalukat mutatják az emberek, ami sokszor sajnos a mindennapokban rejtve marad, mert egyszerűen nincs rá idő, nem lehet vagy esetleg tisztában sem vagyunk vele. Kiderülhet, hogy mennyire törékeny lehet egy olyan nő, akinek magas beosztásában határozott énjét kell mutatnia, vagy épp mennyire figyelmes az a férfi, akinek a mindennapokban a sok túlóra és teljesítéskényszer mellett nem marad igazán ideje párjára.

A szenior korosztály számára talán a közösséghez való tartozás az egyik fő szempont, hogy miért is érdemes táncolni járni. Na meg ugye szintén az agytorna része, megtanulni, leképezni és megjegyezni a tanult lépéseket. Minden héten ámulatba ejt, hogy van olyan szenior vendégünk, aki akár kb. 1 órát is utazik csak azért, hogy el tudjon jönni az órára, ahol elmondása szerint minden gond az ajtón kívül marad, újra fiatalnak és boldognak érzi magát.

A tánc boldogság, tudatosság, nyitottság egyszerre az életre, másokra és önmagunkra!

A.

 

No Comments

Add your comment