Sok figura vagy biztosabb technika? – az örök dilemma

Táncterem és Workshop helyszín a belvárosi Europeum Üzletházban

Sok figura vagy biztosabb technika? – az örök dilemma

Ez talán minden tanár és vendég feltett kérdése is, amin sokszor rágódnak. Vajon melyik a fontosabb? Tudjunk minél több táncfigurát vagy inkább legyen jó a technikánk?

Talán a vendégek részéről egyértelműbb a válasz, a tanárok pedig nyilván ehhez a kereslethez alkalmazkodnak. A legtöbben akkor érezzük magunkat sikeresnek valamiben, akkor érezzük, hogy fejlődtünk valamiben, ha minél szélesebbre kiterjed a tudásunk az adott témakörben. A munka tekintetében ez pontosabban azt fedi, hogy az adott terület minden kis szegletét ismerjük. A táncban ez már egy kicsit máshogy van. Ott a vendégek nagyrésze inkább azt szeretné, hogy minél több figurát, lépést, kombinációt ismerjen.

De vajon mire elég és mire hasznos a sok figura a technika hiányában? Merünk-e valójában többet és magabiztosabban táncolni ismeretlen környezetben, ha a figuralexikon a fejünkben van?

A technika tekintetében itt a vezetés-követés, a forgás, az izoláció, a lábtechnika, a partnering, a kontakt, az egymásra figyelés mind-mind számottevő. Ha azonban ezekben a magabiztosság, a rutin, a kellő tudás hiányzik, akkor szerintem nem leszünk magabiztosabbak. Sőt. Elbizonytalanodunk azon, hogy vajon tudjuk-e majd vezetni a hölgyet, vagy éppen követni a férfit. Tudunk-e majd forogni úgy, hogy biztos lábakon álljunk meg és ne essünk rá a partnerre. Kellően tudjuk-e majd „színezni” táncunkat, ha véletlenül ugyanazokat a lépéseket ismételnénk-e csak a partnerünkkel. Kellő technika hiányában valószínűleg nem.

Ezekre lehet megoldás egyrészt (vezetés-követésre mindenképp) a táncos bulikba járás. Azonban ott, a táncparkett szélén állva, a többieket nézve sokszor száll el bátorságunk. Én is tapasztaltam, mások is mesélték, hogy táncos esteken a legtöbben sajnos még mindig a parkett szélén állnak az est legnagyobb részében. Csak figyelik a többi párt táncolni és legtöbbször vágyódnak a parkett felé és felmerül bennük a kérdés, hogy menni fog-e ez nekik. Elég jól és elég szépen táncolnak-e ahhoz, hogy élvezze vele a partner az együtt eltáncolt időt.

Ilyenkor gondolom azt, hogy a technika tanítása, gyakoroltatása a tánctanfolyamok során is igen fontos, hiszen az is olyannyira szerves része a táncolásnak, mint a legkülönfélébb lépések. Nem fog jobban menni attól a táncolás, ha rengeteg lépést tudsz, hiszen azt le kell vezetni, azt le kell követni, azt együtt meg kell valósítani a táncpartnerrel. A rutin is rengeteget segíthet, de élvezetessé és széppé mozgásunkat szerintem a technikai tudás teszi.

Fektess energiát a technikára is, légy türelmes magaddal annak tanulása során, hiszen az okozza eleinte a legkevesebb sikerélményt, mégis olyan hosszú távú befektetés, amiből csak profitálhatsz! Hiszen a betűk megtanulása nélkül nincs olvasás sem.

A technika elsajátítása utána már egyre közelebb fog a valóságban is kerülni hozzád a táncparkett közepe.

A.

Strictly-Couples-pic