Miért annyira népszerű a kubai salsa?

Táncterem és Workshop helyszín a belvárosi Europeum Üzletházban

Miért annyira népszerű a kubai salsa?

Amikor valaki betér a tánciskolába és érdeklődik, hogy milyen oktatás van, sokszor megkapom azt a kérdést, hogy én melyiket ajánlom? Melyik stílussal tud majd bulikban is könnyen táncolni?

A válaszom ilyenkor az esetek többségében a kubai salsa.

Hogy miért? Mert egyszerűen annyira sokszínű és annyi lehetőséget rejt magában, hogy tényleg egy igazi jolly joker. Aki már táncolt valaha, az biztosan tanulta az alaplépéseket és ha már azt tudjuk, elveszni nem fogunk egy salsa buliban sem. Mondjuk ez inkább a hölgyekre igaz, akik ha ritmusban maradnak és tudnak jól követni, akkor az alapfigurák és a biztos forgás esszenciájának meglétével szinte bármit le tudnak már táncolni. A fiúknak persze kicsit nehezebb dolguk van. Ismerniük kell jóval több figurát, hogy izgalmassá tegyék a táncot, mindezt jól kell tudniuk levezetni, hogy a hölgy partner is részese lehessen kettejük táncának és még közben azon is gondolkodnia kell, hogy mi legyen a következő figura és azt hogyan is szövi bele, hogy lesz a képlet tökéletes része… és még, hogy a férfiak nem tudnak egyszerre több dologra figyelni… A személyes 3 észrevételem, hogy miért is választják többen a kubai salsát:

Először is annyi sok figurával lehet színesíteni ezt a stílust, hogy sosem tudod kétszer ugyanazt eltáncolni, ez nyilván például az argentín tangónál is hasonlóképpen van, hisz ott egyáltalán nincs kötött koreográfia, amit mondjuk megtanulsz órán és a buliban újra és újra azt táncolod el, de mégis valahogy az alapokat is annyira meg lehet fűszerezni a salsában, hogy a lehetőségek tárháza igencsak nagy. Arról nem is beszélve, hogy táncolhatjuk egy partnerrel is, de akár autentikusabb módon, ruedában, azaz körben táncolva, párcserével. Ezt azért sok másik táncról nem igazán mondhatjuk el.

Másodsorban egy jó buliért sem kell hónapokat várni, hogy talán most lesz egy. Minden hétvégén, nyáron még hétköznap is, nem egy, nem két, de van, hogy nem is három buli van egyszerre a belvárosban, Neked pedig csak választanod kell, hogy melyik a szimpatikusabb. A kifejezetten közép-amerikai stílusú bárokról pedig még csak említést sem tettem, ahol minden este várnak a latin ritmusok, a fűtött hangulat és egy finom mojito. Társastáncból tudtommal egy kicsit kevesebb van például. Ez nyilván a keresletnek is köszönhető, hiszen többen szeretnének egy bulisabb táncot megtanulni, mint egy kötöttebb, valamivbel korlátozottabb lehetőséggel bíró másikat.

Harmadrészt pedig maga a hangulat, amit személy szerint én is imádok. Tele érzelmekkel: hol túlfűtött, hol visszafogott, de mindenképpen egyszerűen csak boldog. Nem igazán találkoztam még olyan salsa táncossal, akinek ne fülig érő mosoly legyen a száján tánc közben. Önmagukban véve maguk a zenék is megadják azt a hangulatot, ami egyszerűen beszippant. Napjainkban pedig a slágerlisták élén biztosan áll néhány igazi latin szerzemény, amik hiába mondjuk kicsit más stílust tartalmaznak, mondjuk a népszerű reaggaton-t, mégis valamennyire lehet rájuk salsázni, de pár napon belül biztosan elkészül a salsás verziója. Így már a buszon vagy a dugóban ülve és zenét hallgatva vágyakozhatunk munkába menet arról, hogy mikor indulhatunk el aznapi salsa óránkra vagy az esti buliba.

Kubai salsa Ruedában táncolva

           Kubai salsa csoportunk ruedázik

A.
Budapest Plaza Tánciskola