Miért ajánlják többen is a hastáncot?

Táncterem és Workshop helyszín a belvárosi Europeum Üzletházban

Miért ajánlják többen is a hastáncot?

Talán napjainkban már nem éli itthon a fénykorát a “kelet tánca”, a hastánc, mégis sokan szeretnének a mai napig megismerkedni ezzel a táncstílussal. De vajon miért is ajánlja egy latin táncos a hölgy tanítvány számára a hastánc órát?

Leginkább két okból:

Az első és talán a legfontosabb ok, a rengeteg izolációs gyakorlat. Testünk különböző pontjainak külön-külön vagy egyszerre történő mozgatása igencsak nehéz feladat tud lenni. Nemcsak hatalmas koncentrációt, hanem biztos testtudatot is igényel ez a feladat. Erős tévhit az, hogy jól tudjunk „rázni” vagy hullámozni felsőtestünkkel, ahhoz elég, ha van rajtunk egy kis felesleg és máris látványos az első próbálkozásunk. Hogy ténylegesen eredményes és jó legyen, ahhoz sokszor gyakorolt technika és pontosság, megfelelő fókusz szükséges. Egy latin táncostól alapkövetelmény, hogy különböző testrészeit egyidőben különböző módon tudja használni. Hiába a gyors és pontos lábtechnika, a felsőtestnek is megfelelően mozognia kell ahhoz, hogy igazán szép legyen 1-1 mozdulat. A jó izolációhoz sok-sok gyakorlás, testünk elfogadása és annak tudatos használása a kulcs.

A második és szintén nem elhanyagolható ok, amiért ajánlott hastáncolni, az bizony a nőiség megélése. Ennél a táncnál egyáltalán nem számít a külső, hiszen, ha jól tudjuk használni testünket, ha magabiztosak vagyunk a bőrünkben, akkor egyenes út vezet a siker felé. Hastánc közben megmutathatjuk, hogy mennyire is tartjuk magunkat igazi nőnek, mennyire vagyunk békében saját magunkkal. Már a gyakorlások során is érdemes olyan felsőt választanunk, melyben látszik a hasunk és derekunk, hiszen a tükörben így jól láthatjuk, hogyan is tudjuk mozgatni tudatosan a testünket. Melyik mozdulat megy egy kicsit nehezebben, melyikben fejlődtünk. A díszes, csillogó, felsőtestben keveset takaró fellépő ruhák pedig egyenesen kiemeli azon területeket, amelyeket a férfiak is a legjobban szeretnek egy nőn. Egy olyan ruhát pedig magabiztosan kell viselni.

Egy biztos, szégyenlősnek lenni az órákon egyáltalán nem érdemes, hiszen annál kevésbé fogjuk merni jól megcsinálni a mozdulatokat, annál kevesebb sikerélményünk lesz. A hastánc az egyik legjobb választás arra, ha az igazán nőies oldalunkat szeretnénk előhozni.

A napokban pedig beszélgettem Judittal (hastánc oktatónk) egy kicsit a hastáncról és ő igazából hozzátett egy harmadik, egyáltalán nem elhanyagolható okot. Mesélt néhány esetről, amikor a vendégei számára tényleges megoldást nyújtott a hastánc fizikai problémáikra. Volt olyan, akinek az emésztési problémáiban segített, volt pedig olyan, akinek a nyaki gerinccsigolyájának fájdalma addig nem jelentkezett, amíg rendszerese hastáncolt. Így aztán nem mehetünk el ténylegesen fizikai jótékony hatásai mellett sem ennek a stílusnak.

A.

Ha Te is kipróbálnád hastánc tanfolyamunkat, bővebben az óráról ezen a linken olvashatsz:
http://budapestdance.hu/project/hastanc-tanfolyam

Judit-hastánc