A kizomba tényleg bizalmi játék?

Táncterem és Workshop helyszín a belvárosi Europeum Üzletházban

A kizomba tényleg bizalmi játék?

Az egyik középhaladó óra előtt, a recepción várakozva a vendégek elkezdték átbeszélni, hogy milyen figurát vettek a múltkori alkalommal mert volt, aki akkor hiányzott. Pont egy rádőléses figura volt, melynek láttán az egyik hölgy azt mondta: ” Uh, nekem amúgyis vannak problémáim a bizalmi dolgokkal”.

Ez a mondata megütötte a fülem. Szinte mindannyian szembe nézünk nehézségekkel, amikor bizalomról van szó. Van, hogy nagyon hamar bizalmukba fogadunk valakit, aki visszaél ezzel, van hogy már gyerekkorunk óta csak egy nagyon kevés emberben bízunk meg igazán. A munkahelyi csapatépítők egyik kiemelt céljai között is 2. helyen általábana bizalom kiépítése vagy elmélyítése áll a kollégák között (az első a kommunikáció javítása). Érnek minket jó és rossz élmények is, de valahogy a jó élményeknek nem tulajdonítunk akkora fontosságot, az valahogy alapvető. A rossz élmények viszont akár évekre is gátlásokat okozhatnak bennünk. Hogy ezekkel a gátlásokkal tudatosan foglalkozunk-e, az már ténylegesen csak rajtunk múlik, egy biztos, a tánc ebben kitűnő segítség lehet, azon belül is főleg például a kizomba.

A kizomba az argentin tangóhoz hasonlóan arra alapoz, hogy a férfi vezet és a nő követ. Nincsenek meghatározott koreográfiák, csak lépések, figurák, kombinációk, de mindkét táncot nőként akár csukott szemmel is táncolhatjuk, ha bízunk a partnerünkben és hagyjuk, hogy vezessen, ő is bízni fog bennünk, hogy figyelni fogunk rá és visszajelzéseket adunk neki tánc közben, kommunikálunk vele a lépéseken keresztül és így együtt tudunk létrehozni valamit, ami egyedül, külön-külön nem lenne lehetséges. De ami a legfontosabb, hogy magunkban is bíznunk kell, hogy meg tudjuk csinálni, elég jók vagyunk. Ha magunkban nem bízunk, más sem fog bennünk igazán hiszen ezt sugalljuk környezetünk felé.

A kizombanál is elég közeli tartásban vannak a partnerek egymáshoz, van, hogy a hölgyek rádőlnek a férfiakra, akiknek meg kell őket tartaniuk. Már önmagában a közeli tartás is egyfajta bizalmi kérdés. Mennyire okoz számunkra problémát az, hogy valaki szinte már majdnem az auránkban van, ahogy szokás mondani. Az pedig egy még nehezebb bizalmi játék, amikor bíznunk kell abban, hogy egy dőlésnél megtart minket és nem hagyja, hogy elessünk. Higgyük el, ez neki sem érdeke, főleg mások előtt. Ha pedig a párcserét is hajlandóak vagyunk bevállalni, bíznunk kell abban és leginkább magunkban, hogy a megszokott partnerünkkel megtanult lépést le tudjuk vezetni és le tudjuk követni egy idegen partnerrel is.

Miért tanácsolom azt, hogy ha nehezen adunk bizalmat az embereknek, akkor is próbáljuk ki a kizombát? Mert komfort zónán belül izgalmas és felemelő dolgok még nem történtek. Csodálatos dolog bízni valakiben és igenis vállalni kell a kockázatot. Lehet, hogy csalódni fogunk, de lehet, hogy egy életre szóló kapcsolatot, barátságot hozhatunk létre vele vagy csak segíthet magunkat is jobban elfogadni. Az egyik legszebb tánc az, amikor nem kötött lépéseket, megtanult koreográfiákat látunk, hanem csak azt, ahogy akár két idegen, egymásra hangolódva, egymásban bízva a zene dallamára táncolnak, figyelve egymásra és a másikat segítve. Ettől lesz egy tánc igazán magabiztos, ettől lesz egy táncos, egy nő, egy férfi igazán magabiztos, hogy nem fél bízni.

Ancsa

urban_kizomba