Néhány tanács, ha egyedül érkeznél egy tánctanfolyamra!

Táncterem és Workshop helyszín a belvárosi Europeum Üzletházban

Néhány tanács, ha egyedül érkeznél egy tánctanfolyamra!

Sokan gondolják azt, hogy kellemetlen dolog egyedül érkezni egy tánctanfolyamra. Inkább elhívják egy haverjukat, kollégájukat vagy a legjobb barátnőjüket, mert egyedül nem mernek eljönni.
Azonban a legnagyobb élmények a komfort zónán túl történnek az emberrel, ha pedig egy biztos ponthoz kapcsolódsz mindig, akkor meg sem adod se magadnak, sem a többieknek az esélyt az ismerkedésre.

Amellett, hogy félnek, többeknél felmerül a kérdés, hogy na jó, de hát hogyan viselkedjek egy csoportban, ha egyedül érkezem. Bízd magad az oktatóra. A tanár úgyis jelzi, hogy mikor szükséges párba állni, így akkor az urak minden probléma nélkül odamehetnek egy hölgyhöz és felkérhetik őket egy táncra.

Ha pedig most találkozol először az új táncpartnereddel, akivel egyáltalán nem szükséges az egész órát végig táncolnod, vagy az egész tanfolyamot (mi egyébként is a párcserét preferáljuk, hiszen sokkal többet lehet úgy tanulni, valamint több emberrel is meg lehet ismerkedni), itt van néhány tipp, javaslat, hogy mik is az íratlan szabályok erre az esetre:

  • Köszönj és mutatkozz be, ha még nem ismeritek egymást! (Kedves urak, akár azt is megkérdezhetitek, hogy „Szabad-e egy táncra?”. Mi nők, a mai napig oda vagyunk az illedelmes gentlemen-ekért, ezzel pedig igenis jó pontot lehet szerezni a hölgynél)
  • Ne állj az aurájába, miközben csak a tanárra figyeltek és őt hallgatjátok! Ha épp nem kell semmit tennetek, csak a tanár magyarázatát figyelnetek, ildomos teret hagyni a táncpartnerünknek, hiszen nem is igazán ismerjük még egymást az elején, kellemetlen helyzeteket is szülhet a dolog. Gondoljunk csak bele, egy tömött buszon vagy villamoson sem örülünk annak, hogy ha az „arcunkba állnak” mások.
  • Nyugodtan engedd el a partnered kezét, ha épp nem táncoltok! Egy részről, ha épp megint az oktatóra kell figyelnetek akkor nem szükséges fognod a partnered kezét. Bőven eleget kell fogni egymás kezét táncolás közben, mégsem vagytok egy pár „még”, hogy ezzel összetartozásotokat mutassátok mások felé.
  • Vállaljuk be a párcserét! Ez mondjuk nem csak az egyedül érkezőkre igaz, hanem a párokra is. Amellett, hogy a párcsere során nem szokjuk meg partnerünket és így folyamatosan figyelünk rá és mindinkább tudjuk alkalmazni a vezetés-követés technikáját, az sem elhanyagolható, hogy egy tánctanfolyam szociális tevékenység is. Nem csak táncolni tanulunk meg, hanem ismerkedünk, barátkozunk másokkal is.
  • Ne szorítsd a másik kezét! Nem kell kapaszkodni a másikban tánc közben. Megy az magától is. Nem attól fogja érezni a hölgy, hogy vezetve van, hogy szorítják a kezét. Illetve a hölgyek is csak úgy kapaszkodjanak a férfiakban, ahogy az természetes. Nem szükséges semmilyen erőlködés
  • Ne add fel, ha nem jut partner az első alkalommal! Megesik, hogy jóval többen vannak az órán vagy a hölgyek vagy az urak, ez esetben is biztosan alkalmazzuk a párcserét, az oktatók is beállnak táncolni. Ne érezd emiatt magad kellemetlenül, vagy egyedül, ne menjen el az önbizalmad! Ez egyáltalán nem kudarc!
  • Nem kell oktatgatni a partnerünket, ha neki kevésbé megy! Sokak számára kioktatásnak érződhet, ha állandóan javítgatjuk partnerünket, hogy mit csinál rosszul. Nyilván adjunk neki tanácsot, de a hosszantartó oktatást hagyjuk meg az oktatónak.
  • Bánj tisztelettel táncpartnereddel! A tánc maga a szabadság és a tisztelet. Tiszteljük a hölgyeket és urakat is. Ne tegyünk olyan megjegyzést, mozdulatot, amivel megsérthetnénk a másikat.

Táncra fel akár egyedül is!

A.

táncoló pár