Balett tanfolyam már kiskorban is?

Táncterem és Workshop helyszín a belvárosi Europeum Üzletházban

Gyermek balett a Budapest Plaza Tánciskolában Kovács Dórával

Balett tanfolyam már kiskorban is?

A gyermek balett már kicsi korban is jó választás?

Sokakban felmerül manapság a kérdés, hogy kicsi korban is jó választás-e a balett tánctanfolyam. Sokan tartanak attól, hogy egy balett órán felmerülő követelmények, feladatok túlságosan megterhelőek lennének a gyerekek számára.

Mi azonban igenis ajánljuk már 4 éves kortól is a balettet, hiszen, ha nem versenyszerű tanfolyammal kezdenek, akkor a követelmények is kisebbek, mégis rengeteg területen fejlődnek.

A balett órák során a figyelem, a fókuszálás elsődleges feladat, melyet szükséges megtanulniuk a gyerekeknek. Anélkül mozgásuk nem lesz pontos, feszes. A folyamatos figyelem és koncentráció egyetlen dologra rengeteg területen nyújt majd a későbbiekben segítséget. Hiszen az iskolában a feladatok megoldásához, a tanárok magyarázataihoz fokozott figyelem kell. Ha a gyerkőcök gondolatai sűrűn elmászkálnak, akkor bizony könnyen lemaradnak egy-egy fontos információról.

A fegyelem sokak számára kétélű dolog. Nyilván, ha a fegyelem megkövetelése az órán túlkapásokba torkollik a mesternő részéről, akkor azt a gyerekek sem fogják élvezni. Azonban alapszinten is kell tudniuk a gyermekek fegyelmet gyakorolniuk. Ez nem csak a fókuszálásban segít, hanem fejlődésükben és a társai és a mesternő tisztelésében is számottevő. Manapság a gyerekek fegyelmezése kulcskérdéssé vált az oktatásban is. Meddig mehet el egy tanár, no és meddig egy tanár? Kötelezően el kellene-e viselnie az oktatónak a gyerekek szabadszellemű, kissé nemtörődöm viselkedését? A gyerekeknek pedig mindent szabad már egy felnőttel szemben?
Véleményem szerint igenis vannak határok, amelyeket be kell tartani. Fegyelmet tanulni és egy alapvető tiszteletet adni a másiknak egyenlő értékű azzal, hogy köszönök, ha találkozok valakivel. Valamint, ha magukra hagyjuk a gyerekeket, nem szólunk rájuk, ha rosszalkodnak vagy éppen nem figyelnek, akkor fejlődni sem fognak óráról órára.

A balett órák során a gyermekek megtanulják a helyes testtartást, az egészséges testtudatot. Professzionális szinten ezek területen is találkozhatunk túlkapásokkal, azonban egy biztos, a kihúzott, egyenes háttal való ülés és állás nem csak távol tartja a gyógytornászt, hanem egy magabiztos kisugárzást is biztosít.

Ha pedig csak a táncolás szűk keretében maradunk, a későbbiekben, még ha nem is professzionális szinten, minden táncnak az alapja a balett. A társastáncok, a moderntánc vagy éppen a kortárs is mind mind rengeteget vesz, rengeteget alapoz a balettre. Így akár előnyben is részesülhet a gyerek stílusváltás esetén is.

A.

gyermek balett