Az örök kérdés – melyik táncstílust válasszam?

Táncterem és Workshop helyszín a belvárosi Europeum Üzletházban

Showtánc Budapest Plaza Tánciskolában

Az örök kérdés – melyik táncstílust válasszam?

Erre bizony ténylegesen nehéz megadni a megfelelő választ.

A személyiségünknek megfelelő stílust igenis nehéz megtalálni, sokszor előfordul, hogy időről időre egy teljesen újba kell belekezdenünk, mert valahogy nem tudtunk kiteljesedni, nem találtuk meg önmagunkat benne.

Ha igazán bulis, más emberekre nyitott személyiségek vagyunk, akkor talán a legkézenfekvőbb válasz a kubai salsa lenne. A dallamok és mozdulatok igazán vérpezsdítőek, egyszerűen magával ragad minket a hangulat, a mosoly pedig az arcunkra ragad. Itt igazán lazák lehetünk, hiszen a figurákat ezer módon lehet kombinálni, ha tudjuk az alaplépéseket, nagy baj nem lehet. Minden tánc nagy koncentrációt igényel mindkét fél részéről, de talán ebben a táncban lehet többször “pihenni”, kicsit nem odafigyelni. Személy szerint én azoknak ajánlom, akik egy bárhol táncolható, mégis rengeteg izgalmat és kreativitást rejtő stílust tartanak a magukénak.

Ha ennél azért jóval bevállalósabbak vagyunk és kellő önbizalommal rendelkezünk, mind férfiként, mind nőként és igazán szeretjük a fülledt hangulatot, akkor nagy valószínűséggel a bachata lesz az egyik legjobb választás. Személy szerint ha egy bachatazó nőre nézek, egy olyan nőt látok mindig, aki büszke arra, hogy nő és ezt minden ízében ki is akarja élvezni és egyáltalán nem rejti véka alá sem. Egy bachatazó férfi pedig teljesen a nő hatása alá kerül. Ezt tényleg olyanoknak ajánlom, akik nem félnek közel kerülni a partnerükhöz és akár a merészebb testhullámoktól sem riadnak vissza. Vagy legalábbis szeretnének kellő önbizalmat szerezni maguknak.

Ha már a közelségnél tartunk, a bachatahoz hasonlatos a kizomba is. Annyi különbség azért van köztük, hogy a kizombában használatos zárt tartás egy kicsit visszafogottabb. Olyan tekintetben mindenképp, hogy hiába van a partnerek felsőteste egymáshoz nagyon közel, mégis legtöbbször deréktől lefelé történik a tánc maga. Az alkalmazott testhullámok is kisebbek, sokkal finomabbak. Így ezt a táncot főleg olyan pároknak ajánlom, akik szeretnének ténylegesen egymásra hangolódni, meghittebb hangulatot teremteni maguknak.

Ha személyiségünk kicsit visszafogottabb, az életben is a tényleges férfi és tényleges női szerepeket keressük és ezt szeretnénk teljesen meg is élni, akkor ajánlom az argentín tangót. A férfi vezet, a nő követ. Nincsenek kötött koreográfiák (még komolyabb fellépéseken és versenyeken is a résztvevők improvizálnak), csak meghittség, finomság, kapcsolódás. Ezt azoknak ajánlom, akik ténylegesen szeretnének megtanulni vezetni vagy éppen követni, akik úriemberként finoman szeretnének bánni a hölgyekkel, akik igazán finom hölgyként szeretnének táncolni. Itt azonban nincs lehetőség pihenni, a kötetlen voltából fakadóan folyamatosan figyelni kell a partnerünk minden rezdülésére. Igazán kitartóak, koncentrált személyek számára tökéletes választás lesz.

Ha pedig igazi klasszikusnak tartjuk magunkat, nem igazán rajongunk az újdonságokért, akkor a társastánc lesz az igazi. Ha szétszednénk a standard és a latin táncokat, akkor a standard a kifinomult ízlésűeknek ajánlott. Egyszerűen van benne valami fenséges, ahogy bécsi keringő közben az egész parkettet felszántják a táncosok. Ha kicsit is merészebbek vagyunk akkor a latin táncok lesznek a választottjaink. Merész de egyben kötött is. Merész a standard figurákhoz képest, mégis kötöttebb a standard táncoknál. Hogy ezt miért is mondom? Míg egy bálon bárkivel könnyen tudunk angol keringőzni egyet, addig nem biztos, hogy ugyanolyan cha-cha-cha lépéseket tudunk ugyanolyan átkötésekkel. A latin táncórákon is kötött koreográfiákat tanítanak leginkább. Szabadtánc lehetőség természetesen van, magas szinteken azonban ez egy fokkal azért már nehezebb. Ha komoly szándékaink vannak a tánctanulással, esetleg versenyen is indulnánk, az egyik legkeményebb tánccal fogunk szembesülni.

Ha az újdonság megszállottjai vagyunk és a  mindennapi trendekkel is próbálunk lépést tartani, ha számunkra valami nemcsak fekete vagy fehér, hanem bizony színes, akkor a West Coast Swing lesz a megfelelő stílus. Több táncot is ötvöz, kötetlen, szabad és ezt aztán ténylegesen bármelyik, a rádióban szóló slágerre táncolni tudjuk. Ha örök fiataloknak tartjuk magunkat, akkor egy próbát mindenképpen megér!

Ahogy személyiségünk is változatos, úgy a táncban is nagyon valószínű, hogy eggyel már meg se fogunk elégedni és többen is megtaláljuk azt az érzést, ami minket fejleszt, ami önmagunkká tesz!

Kilátás a tánciskolából

Ancsa
Budapest Plaza Tánciskola